Het Parool, woensdag 14 april 2004

Zijn er problemen met je pleziervaartuig - met name: staat het vol water en heb je geen zin het met een emmer leeg te hozen - dan kun je sinds kort HoosJeBootje inhuren.

Tom van Staveren

Lekker bootjes lichten

Roman van Woerden (35) trekt vast zijn droogpak aan. Hij en zijn maat Sander de Block (32) zijn net aangekomen bij de Ruysdaelkade. De boot waar ze voor komen, ligt voor driekwart onder water. Alleen de voorkant steekt er nog bovenuit. Twee balken worden van hun boot naar de kade gelegd. Er liggen nog meer boten en de balken zouden kunnen wegglijden. "Dit wordt nog een interessante klus," zegt De Block, die zijn vissershoedje afzet om de situatie nader te kunnen inspecteren.

Sinds 15 januari zijn de twee bezig met hun onderneming HoosJeBootje. Ieder weekend varen ze met hun Meis, een voormalig reddingssloep van negen meter lang de grachten af. Naast het leegpompen van boten, doen ze ook reparaties aan de motoren en kunnen er afspraken gemaakt worden voor een onderhoudsbeurt. Voor een boot leegpompen rekenen ze ongeveer tien euro en voor een die ze weer boven water moeten krijgen enkele tientjes tot een paar honderd euro. Maar alles alleen op afspraak en in het weekeinde. Meestal doen ze tussen de twee en vijf opdrachten op een dag. Van Woerden: "Het is een hobby en het moet wel leuk blijven. Een enkele keer en bij hoge uitzondering doen we het ook doordeweeks, maar liever niet, want we werken ook nog gewoon hiernaast in de handel." En meer daarover willen ze niet kwijt.

Voor deze klus zijn ze opgebeld door de 29-jarige Jan Peter Elffers. "Blijkbaar heb ik niet vaak genoeg gehoosd," zegt hij vanaf de kade. "De situatie verraadt zich," antwoordt Van Woerden lichtelijk sarcastisch. Het beeld van al die geheel of gedeeltelijk gezonken pleziervaartuigjes in de grachten van Amsterdam doet hem pijn. "Mensen zijn te lui. Ze zorgen niet voor hun spullen. Dat vind ik slordig. In de zomer denken ze: leuk een bootje kopen en lekker rondvaren, maar ze vergeten dat zo'n boot best wat onderhoud vergt."

Boete

Elffers wil graag met Koninginnedag door de grachten kunnen varen met een paar vrienden - en bovendien: "Als ik er niet snel iets aan deed, had ik grote kans dat Binnenwaterbeheer mijn bootje weg zou halen." "Dat houdt dus in dat je een flinke boete op je deurmat krijgt en dat de boot goed beschadigd is," vult De Block aan.

 

 

Van Woerden staat een randje van de gezonken boot te balanceren. Met zijn voeten onder water voelt hij hoe lang de boot is. Dat blijkt zes meter in plaats van de vier die Elffers had opgegeven. "Mensen blijken heel moeilijk in staat te zijn, de lengte van hun eigen boot te schatten." Een probleem vinden ze het niet. "Het is weer een uitdaging," aldus Van Woerden.

Nadat gekeken en overlegd is hoe de twee deze uitdaging gaan aanpakken, halen ze enkele sjorbanden tevoorschijn. Die worden onder de boot doorgehaald en bevestigd aan de Meis, de kade en de balken. Aan de gezichten van beide nautische ondernemers te zien, is het zwaar werk. "Het is ook een manier van sporten," zegt De Block, die met rood aangelopen hoofd aan de zoveelste band staat te trekken. "Sinds we begonnen zijn, ben ik al vier kilo afgevallen," vult Van Woerden aan.

Een sjorband begeeft het en De Block klettert het water in. De mannen moeten lachen.Echt professioneel ziet het werk er niet uit. Inmiddels is een wirwar van banden gespannen, die voortdurend worden verplaatst omdat ze niet het gewenste effect geven. Er wordt nog een anker verspeeld en er verschuift een balk waardoor ze weer opnieuw kunnen beginnen.

Nat pak

Maar dit alles geeft ze juist een kick. De Block: "Met een lier en een takel is er niets aan. En een nat pak halen hoort erbij. Het is allemaal voor de grap."

Na drie uur van sjorbanden hoeft alleen de pomp er nog aan te pas te komen. "Het ziet er in het begin misschien wat klunzig uit, maar het is iedere keer weer van alles uitproberen, een beetje logisch nadenken en gewoon doen. Uiteindelijk krijg je die boot boven water en dat geeft een voldaan gevoel," aldus De Block. Naar eigen zeggen hebben ze tot nu toe een honderdprocentscore. Voor deze klus hebben ze honderd euro ontvangen. Hiervan betalen ze een gedeelte van de Meis af. "Maar eerst gaan we een flesje wijn ervan halen en lekker eten. Dat hebben we wel verdiend."

Copyright: Het Parool